Cykelshorts och cykelbyxor

  • Sort by:
  • Övriga filter less filters
GOREWEAR Nollställ alla

38 sökresultat

De perfekta cykelbyxorna

Inom cykling handlar det om de perfekta cykelbyxorna: Sitt bekvämt, oberoende av väder

Cykelbyxorna är en viktig del av din cykelutrustning. Alla som suttit några timmar i sadeln kan bekräfta detta. I motsats till traditionella jeans eller elastiska träningsbyxor, är cykelbyxorna designade för att möta cyklisternas krav. Sittdelen av cykelbyxorna eller cykelshortsen är ofta utan sömmar och tillverkade av robust tyg, för att undvika skav på långa cykelturer. Cykelbyxor och cykelshorts med stoppning är även ett bra val för alla typer av cykling, för att öka komforten i sadeln.

Cykelbyxor för MTB

MTB-kläder måste klara mycket slitage – speciellt kläder för downhill-åkare. Därför måste MTB-cykelbyxorna vara designade för att klara tuffa förhållanden. Byxorna skall vara slittåliga. För cross country- eller all-mountain-cykling rekommenderas antingen en baggy-modell, eller MTB-byxor som är tillverkade i slittåligt material för att hålla länge, eftersom de utsätts för fall, grenar eller plötsliga bromsmanövrar. Trippelsydda sömmar i grenen ger lång hållbarhet.

Eftersom de flesta MTB-entusiaster har shorts sommartid, kombinerar de ofta shortsen med benvärmare eller har dessutom ett par tjocka tights under vårar och höstar. Fördelen med lösa MTB-byxor är att de kan kombineras med skydd. En del MTB shorts av baggy-modell har stoppning, annars går det också bra att kombinera dina MTB shorts med traditionella underbyxor för cykling, med stoppning. Vi har ett stort utbud av MTB-byxor för sommar och vinter, för män och kvinnor, i olika storlekar och i olika färger från välkända märken som: Troy Lee Designs, FOX, 100%, ION, ENDURA och POC.

Cykelbyxor för pendlare och cykelsemester

De som vill åka på cykelsemester eller cyklar till jobbet behöver inte hållbara cykelbyxor för downhillåkning. I stället är andra egenskaper viktiga. Framförallt är komfort och cykelvänlighet viktigt. Cykelbyxorna skall vara slittåliga, bekväma och snygga, så att du kan ta en fikapaus på ett café. I vårt utbud finns byxor i olika längder. Även såkallade zip-off-byxor är väligt populära bland de som åker på cykelsemester, eftersom det är möjligt att dra bort nedre delen av byxbenet för att snabbt klä om till shorts. Hos oss hittar du också otaliga touring-byxor med vind- och vattentäta eller vattenavstötande egenskaper, så att du inte behöver vara bekymrad om det börjar regna. Ta en titt på vårt utbud av cykelbyxor för pendlare och för cykelsemester för män och kvinnor från välkända märken som: VAUDE, GONSO och Löffler.

Cykeltights för racercyklister

Tighta cykelbyxor är inte bara populära bland racercyklister, de blir allt populärare bland terrängcyklister också. I vårt utbud finns otaliga lycra-tights - både med hängslen och utan, med och utan stoppning. När man cyklar i kallt väder, rekommenderas thermo-tights, med borstad insida, samt även också ett vindtätt lager utanpå. Sommartid väljer proffsen bibshorts som andas bra, med hängslen av nät och tunna material för att undvika värmeslag. I vårt lager finns cykeltights i alla prisklasser - för både män och kvinnor, av märken som ROSE, assos, Shimano, GORE och Craft – vi har de rätta cykelbyxorna för varje racercyklist, oberoende om du är nybörjare eller proffs.

Vilken typ av stoppning önskar du?

Många cykelbyxor har stoppning. Det innebär kuddar av skum eller gel som är insydda i byxorna för att ge stötdämpning och komfort på din cykeltur. Stoppningen består ofta av olika zoner med olika densitet; en tjockare stoppning under dina sittben för god vibrationsdämpande effekt. En del tillverkare utrustar stoppningen med ventilationskanaler och använder material som andas bra för att skapa ytterligare komfort. Andra cykelbyxor är utrustade med vindtätt material fram för att skydda dig från kall vind. Beroende på dina personliga preferenser, kan du välja tjockare eller tunnare stoppning för en bekväm cykeltur.

Hängslen eller inte?

Tights, bib tights, cykelshorts, bib shorts… Utbudet av cykelbyxor är enormt. En avgörande faktor då du väljer cykelbyxor är om du vill ha hängslen eller inte. Cykelbyxor utan hängslen kan glida ner lite och skyddar inte dina njurar. Cykelbyxor med hängslen sitter tight runt din kropp och håller dina njurar varma. Å andra sidan kan ett toalettbesök vara krångligt med hängslen. En del tillverkare har designat en tjejmodell, som har en dragkedja vid midjan eller hängslen över nacken samt en modell för män som har en dragkedja fram för att enkelt kunna utföra ett toalettbesök utan att klä av jackan eller jerseyn.

Vilka egenskaper skall cykelbyxor ha?

Då du cyklar vintertid eller i mörkret, skall du se till så att dina cykelbyxor är utrustade med reflex, så att du syns bättre i trafiken. Det är viktigt att det finns reflekterande element fram, bak och på sidorna av dina cykelbyxor, för att du skall synas åt alla håll.

En del cykelbyxor och cykelshorts har en stretchande panel vid ländryggen, som följer dina rörelser och ger därmed bättre rörelsefrihet.

En silikonrand håller dina cykeltights på plats. Silikonranden är ofta kring benöppningen och ser till att byxorna hålls på plats, genom att förhindra att benen glider upp.

Fickor är speciellt viktiga för terrängcyklister. Se till att fickorna har dragkedja, så att du inte tappar dina värdesaker medan du cyklar.

Skydd för olika typer av väder – Cykelbyxor med membran, softshell eller ytbehandling

Då vädret är opålitligt, rekommenderas ett par vindtäta, vattentäta eller vattenavstötande cykelbyxor. Det finns ett stort antal olika typer av vind- och vattentäta cykelbyxor att välja mellan, här finns en översikt av skillnaderna:

Då det är kallt, väljer många cyklister cykelbyxor med ett vindtätt membran. Det är ett vädertåligt plastlager bundet till tyget. Tack vare dess mikroporösa struktur, håller membranet regndroppar på utsidan, medan det låter fukt passera från insidan. De mest välkända membranen är t.ex. GORE WINDSTOPPER av GORE, Ventair av Craft eller Windproof av VAUDE. Ett vindtätt membran håller bort den kalla vinden och skyddar därmed känsliga kroppsdelar som lår, njurar och genitalier från vindkylning.

Då vägen eller stigen är våt eller om det duggregnar, rekommenderas cykelbyxor med en vattenavstötande ytbehandling. Detta är en beläggning eller en behandling med nanoteknologi som gör att vattnet rullar bort från ytan. Detta motverkar fukt från att tränga sig in i tyget och håller dina cykelbyxor torra. Den typen av vattenavstötande beläggning lämpar sig enbart för små mängder av fukt. Den kommer nödvändigtvis inte att hålla dig torr i ett ösregn. Däremot är det det pefekta valet att skydda sig mot lätt duggregn.

Under regniga dagar, väljer de flesta cyklister cykelkläder med ett vattentätt membran. Tack vare sin struktur, håller det integrerade membranet regndropparna på utsidan – och du förblir torr. På samma gång låter det fukt från insidan passera till utsidan. Därmed är dessa cykelbyxor vattentäta samtidigt som de andas. En avgörande fördel då vädret ändrar snabbt! Välkända vattentäta membran är t.ex. GORE-TEX av GORE eller CEPLEX av VAUDE.

Ett annat populärt material för cykelbyxor är softshell, som vanligtvis är vindtätt, vattenavstötande, varmt och väldigt elastiskt. Därmed har man lätt väderskydd, lätt att röra sig och håller sig varm. Den rätta kombinationen för träning och vardag!


Ta en titt på vårt utbud av praktiska cykelbyxor för män och kvinnor. Du kan välja mellan MTB-byxor, cykeltights för racercyklister och vattentäta byxor för träning och daglig pendling. Du kommer garanterat att hitta den perfekta passformen, den rätta stoppningen, rätt storlek, färg och prisklass. De populäraste märkena är VAUDE, Craft och GONSO. Ta en titt!