MTB-skor

  • Sort by:
  • Övriga filter less filters

79 sökresultat

De bästa MTB-skorna

Slitstarka cykelskor för All Mountain, Enduro und TrailI vårt sortiment hittar du ett stort utbud dam och herr MTB-skor från många kända märken som ROSE, SIDI, GAERNE, MAVIC, FIVE TEN, SHIMANO och NORTHWAVE. I vår webbutik hittar du skor i alla vanliga storlekar och klassiska färger som svart och trendiga säsongsfärger.


Vad är MTB-skor?

MTB-skor är cykelskor som är utvecklade speciellt för terrängcykling. Deras nyckelfunktion är förutom en optimal kraftöverföring också att de är lättare att promenera med samt att de ger bättre fäste på halt underlag. Dessa kriterier spelar en viktig roll vid val av material och spännsystem och försäkrar att dina MTB-skor kommer att vara i sitt rätta element på din MTB.


Hur ska MTB-skor passa?

Cykelskor ska i allmänhet vara snäva men ändå utan att klämma. För att säkerställa en perfekt kraftöverföring till pedalen, måste foten, skon och pedalen bilda en enhet. Ifall skorna är för lösa, åstadkommer man inte en bra eller optimal kraftöverföring till pedalen. Dessutom bör du se till att cykelskorna håller dina hälar på plats. För att kontrollera att du har valt rätt storlek, kan du försöka att lyfta dina hälar med skorna på, och då borde inte hälarna glida ur skorna. Endast då kan man säkerställa en perfekt passform runt hälen och garantera en utmärkt kraftöverföring till pedalen. Cykelskor ska vara snäva men ändå inte klämma - cykelskor som är för snäva kan ha en negativ effekt på din blodcirkulation. För att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme för fötterna så borde det vara en tums bredd från tåspetsen till skospetsen.


MTB-skor för vintern

De som också åker mountainbiken i dåligt väder eller på vintern rekommenderas att köpa vattentäta MTB-skor. Ett vind- och vattentätt membran - som används i exempelvis GORE-TEX MTB-skor - gör att inget vatten eller ingen fukt tränger igenom materialet. Då behöver du inte oroa dig för stänk, regn eller pölar. En annan rekommendation för kalla dagar är fodrade MTB-skor. Dessa har ett isolerande material inuti skon eller integrerat i ett mellanskikt för att minska insläpp av kyla. Således hålls fötterna varma längre. Perfekt för den kalla årstiden! Upptäck vårt sortiment av vinterskor! Alternativt kan du välja vattentäta strumpor eller vind- och vattentäta skoöverdrag.


Vilka MTB-skor ska jag använda för spinning?

Ifall du planerar en uppgradering från traditionella sportskor till cykelskor för gym eller spinning, är MTB-skor det perfekta valet. De är kompatibla med pedalsystemet som används på spinningcyklar. För att kunna fästa dina skor på pedalerna, är allt du behöver ett par cykelskor utrustade med 2-skruvsfäste för att montera klossar. När du väljer skor för användning på spinningcyklar, bör du vara uppmärksam på de material som används. Övre delen av skon ska vara gjord av ett material som är lätt och andas bra, så att du inte svettas för mycket under ansträngande träningspass. Sulan bör vara styv för att du ska kunna överföra varje watt till pedalen. Du kan välja från skor med en traditionell nylon sula till modeller med en ultralätt och ultrastyv kolfibersula. Här nedan kommer vi att förklara skillnaderna mellan och fördelarna / nackdelarna med de olika typerna av sulor. Våra experter hjälper dig gärna med att hitta rätt skor och klossar för spinning.


MTB skor för breda fötter

Vi erbjuder även ett urval MTB-skor för bredare fötter i alla storlekar. Dessa skor tillverkas med en bredare läst som gör att för dina fötter får tillräckligt med plats och de klämmer inte. Alla MTB-skor, som är för breda fötter, är markerade som sådana i rubriken och produktbeskrivning, så att det skall vara lätt för dig att hitta dem. Våra experter hjälper dig gärna att hitta rätt cykelskor just för dina fötter.


MTB-skor för nybörjare

De som har precis börjat cykla MTB, rekommenderas börja med cykelskor för så kallade plattforms- eller Flat-pedaler. Eftersom dessa skor inte fästs med klossar i pedalerna, så kan du koncentrera dig fullt på att åka MTB och också snabbt utan problem ta foten från pedalen och leda din cykel kortare sträckor. MTB-skor för Flat pedaler ger dig maximal flexibilitet.

Om du redan är erfaren på mountainbiken, kan du byta dina Flat MTB-skor till MTB-skor för ett pedalsystem. Dessa ger en bättre kraftöverföring till pedalen. Du bör ändå träna på att stiga i och ur så att du vid behov snabbt kan få loss fötterna på tekniskt krävande sektioner. För att uppgradera dig till MTB-skor för ett pedalsystem, behöver du skor med klossfästen med 2-skruvs standard, samt MTB-pedaler som används tillsammans med klossar med SPD-standard (2-skruvs standard), t.ex. Shimano SPD, Time ATAC, CrankBrothers, CrankBrothersRace, Look MTB, Xtreme MTB och WellgoMTB.


MTB-skor: med eller utan pedalsystem?

Innan du tänker köpa MTB-skor borde du fråga dig ifall du föredrar skor kompatibla med ett pedalsystem eller föredrar du skor utan låssytem?

Ifall du är en nybörjare och vill ha ha möjligheten att snabbt sätta ner foten på marken då du åker i tekniskt krävande terräng eller ifall du tvingas gå längre sträckor under cykelturen så då rekommenderar vi MTB-skor utan klossar och låssystem. Om du letar efter cykelskor för användning på Flat pedaler utan låssystem rekommenderar vi att du besöker kategorin "Flat pedal shoes". Där finns det ett stort utbud av trendiga freeride-skor med en bra gräppande gummisula för maximalt grepp på din Dirt bike. Vårt sortiment inkluderar även freeridskor av kända märken som FIVE TEN, VAUDE, O'NEAL, SHIMANO eller ION.

Systempedaler är till stor hjälp för erfarna cyklister. Risken att fötterna halkar av pedalerna finns inte längre, fotens position på pedalen är mer optimal och kadensen kan ökas. Dessutom uppskattar cyklister systempedaler p.g.a. den bättre kraftöverföringen som de erbjuder - för du kan applisera kraft till pedalen nästan hela pedalvarvet och därför blir trampningen smidigare och effektivare. För att komma igång med systempedaler behöver du dock lite övning och professionella instruktioner. I vår butik hittar du ett stort utbud av MTB-skor med fästen för klossar. Om du behöver hjälp, vänligen kontakta vår kundtjänst. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt MTB-skor.


Vilket spännsystem är rätt för mig?

Som redan nämnts ovan är valet av rätt tillslutningsmekanism av stor betydelse för en perfekt passform. Först då kan du uppnå maximal kraftöverföring till pedalen. Du kan välja mellan följande typer av spännsystem:

Snören: Traditionella skosnören gör det möjligt att göra exakta justeringar. Du kan dock inte justera skon när du cyklar. När du cyklar på stigar i skogen eller downhill, så ska du var noga med att stoppa undan snörändarna. Annars riskerar de att fastna i lågt hängande grenar eller i din drivlina.

Kardborreband: De som vill försäkra sig om att skons tillslutningsmekanism inte kommer att fastna någonstans bör välja MTB-skor med kardborreband, spänne eller ratt. Kardborreband möjliggör också noggran justering, kan justeras på i farten vid behov och den fastnar inte på grenar så lätt.

Spänne: MTB skor med spännen möjliggör en ännu mer exakt justering. För detta är en plastskena fört i genom ett tillslutningssystem och spännet kan justeras exakt på millimetern. Således kan spännsystemet inte fastna någonstans och foten hålls i skon samt erbjuder en perfekt passform runt hälarna.

Vridspänne (t.ex. BOA eller ATOP): MTB-skor med vridspänne erbjuder utmärkta inställningsmöjligheter och jämn tryckfördelning över hela foten. Det här åstadkomms med tunna metall snören som löper över foten precis som traditionella snören. Längden på snören är justerbar via ett vridspänne. Detta möjliggör exakt justering med en hand även då du cyklar.


Vilken sula är den rätta för mig?

När du väljer nya MTB-skor kan du välja mellan ett brett utbud av olika sulor, allt från traditionella nylonsulor till kolfibersulor. Nedan hittar du några viktiga tips hur du väljer rätt sula:

Gummisulor: Traditionella sportskor och skor för Flat pedaler kommer vanligtvis med gummisula. Tack vare hög flexibilitet erbjuder de speciellt hög komfort när man går. På Flat pedaler garanterar gummisulan ett maximalt grepp, eftersom gummit omger effektivt pedalens stålstift och därmed erbjuder ett högt friktionsmotstånd mot den hala Flat pedalen.

Nylon-sulor: Klassiska nylonsulor används mest på nybörjarnivån och i allround-modeller. Nylon är hårdare än gummi, så sulorna erbjuder förbättrad kraftöverföring till pedalen. På grund av lägre flexibilitet är nylonsålarna mindre bekväma när man går och erbjuder mindre grepp på hal mark. Därför har nylonsulor i MTB-skor vanligtvis en botten av slitstarkt gummi.

Förstärkta nylonsulor: De som önskar en ännu bättre kraftöverföring till pedalen kan välja cykelskor med en nylon sula som kommer med en extra kol- eller glasfiberförstärkningar vid pedalområdet. Detta resulterar i ökad styvhet, vilket hjälper dig att få ännu mer kraft på pedalen. Slitytan av slitstarkt gummi ger tillräckligt med fäste på sektioner där man måste leda cykeln.

Kolfiberkomposit sulor: Cyklister som vill ha en styv sula men har inte budgeten för en kolfibersula, rekommenderas att välja en kolfiberkomposit sula. Dessa sulor är gjorda av en blandning av nylon-kolfiber. Detta gör att du kan dra nytta av det bästa från de två världarna: ökad styvhet tack vare kolfiber, och ett lägre pris och mer komfort tack vare nylon. Slitytan av slitstarkt gummi ger tillräckligt med grepp på sektioner där du måste leda cykeln.

Kolfibersula: MTB-skor med en kolfibersula erbjuder maximal styvhet. Dessa cykelskor har en kolfibersula som är särskilt styv, lätt och knappt alls flexibel. Detta gör sulan mindre bekväm att gå på men den tillåter en maximal överföring av kraft till pedalen, samtidigt som den sparar vikt. Eftersom kolfibersulor inte ger tillräckligt med grepp på hal mark, har de en botten av slitstarkt gummi. Således kan du också klara av sektioner där du måste leda cykeln eller ta bort foten från pedalen på tekniskt krävande stigar.

Som du märker så ökar styvheten och vikten minskar med varje uppgradering. Det kan ändå hända att du måste göra kompromisser gällande komforten, dvs. hur bekvämt är det att promenera med skorna. Om du inte är säker på vilken typ av sula du borde välja för dina MTB-turer, så hjälper våra experter gärna till.


Vi lagerför ett stort antal MTB-skor för både kvinnor och herrar av kända varumärken som FIVE TEN, SHIMANO och NORTHWAVE. I vår webbutik hittar du skor i alla vanliga storlekar och klassiska färger som svart och trendiga säsongsfärger.

Do you have questions about MTB shoes?

What is the right clipless pedal system for mountain biking?
  • Classic systems for mountain biking are: Shimano SPD, Time ATAC, Crankbrothers or Crankbrothers Race.
  • MTB shoes for use with a clipless pedal system have two parallel bolts for cleats and pedals with 2-bolt standard. This allows the cleat to be permanently attached and clipped in the pedal.
What are the advantages of mountain bike shoes?
  • With mountain bike shoes in the clipless pedal system, you can connect your shoe firmly to the pedal to ensure better power transfer.
  • They offer secure hold on the pedal and a better feeling on demanding trails.
Which cycling shoes should I use for spinning?
Spinning bikes are equipped with pedals that require cycling shoes and cleats with 2-bolt standard. You can find the matching cleats in our ROSE shop, so nothing stands in the way of your first spinning class.
Do I need special cycling shoes in winter?
Yes, if you want to ride longer tours in winter, we recommend winter cycling shoes. But what should I pay attention to when buying them?
  • In order to keep your feet dry, we recommend waterproof membranes in your mountain bike shoes.
  • We also recommend lined cycling shoes on cold days.
  • You should also check out waterproof socks and warming insoles..